Marthe Sluijter – van Dijk

Elk jaar ontving zij er een van Sinterklaas, op haar 8e hoorde ze dat ze niet van Sinterklaas kwamen maar van haar peetoom en peettante. Elk jaar bleef zij ze krijgen, tot zij naar de middelbare school ging. Papier, rotan, stofjes, wol, kleurpotloden, klei enz. De knutselpakketten waren de basis voor haar creatieve ontwikkeling.
Met een kleuterjuf als moeder en een vader die thuis zijn eigen houtbewerkingshok had, hoorde het beeldend werken tot de gewone dagelijkse bezigheden en gespreksonderwerpen binnen het gezin van Marthe en haar twee broers.
Op de Havo was handvaardigheid in combinatie met kunstgeschiedenis een examenvak. Ton Rietbergen van het Skinle college in Schijndel heeft haar de liefde voor de kunst bijgebracht.

Wat een geweldige opdrachten kregen we van hem en wat kon hij prachtig vertellen. Over kunst. Met op het einde van het examenjaar een eigen expositie, mijn eerste.

Na de Havo was de kunstacademie voor Marthe dan ook een logische stap. Maar niet voor haar ouders. De kunstwereld was in de late jaren ‘70 niet de wereld waarin zij haar graag zagen. Een mooi alternatief zag Marthe in de Pedagogische Academie waar zij de vele technieken van textiele werkvormen, tekenen en schilderen, en ruimtelijke werken zich eigen leerde maken.

Wat was ik trots en vooral blij dat ik na mijn slagen in het vak handvaardigheid mocht gaan lesgeven.’

Het werd de Mytylschool. 25 jaar heeft zij daar met hart en ziel gewerkt. Met kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of motorische beperking op zoek naar talenten en wensen. Als basis voor de volgende stap in hun toekomst. De uitdaging voor Marthe was om het onmogelijke mogelijk te maken. Communiceren, kijken, motiveren, experimenteren en volhouden waren hierbij sleutelwoorden.
In die 25 jaar volgde Marthe allerlei cursussen, veel bij de Werckwinckel in Hilvarenbeek. Boetseren bij Wim Gubbels en later bij Ceciel van der Weide, keramiek bij Henny Vester, glas-in-lood en glasfusing bij Anja van Aalen en schilderen bij Jean-Paul van Boxtel en Janine van Rijswijk.

Kijk En Dijk - Marthe Sluijter-van Dijk

Sinds 2008 runt zij, samen met haar echtgenoot Tejo, NAH Zorgatelier Buiten. De combinatie van hun werkervaringen en ideeën over wat zij belangrijk vinden in het leven, hebben geresulteerd in het realiseren van een droom: het starten van het zorgatelier voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel in november 2008.
Mensen ondersteunen bij het beste uit zichzelf te halen. Het contact met de mensen, het ondersteunen bij het creatieve proces en het zorgen voor een fijne, rustige, opgeruimde sfeer. Dat mensen blij worden van Buiten is meer dan een doel.

Dat er voor iedereen mogelijkheden zijn en dat iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft of goed in is, ieder in een eigen tempo. En dat we zien dat deelnemers elkaar inspireren. Dat er grenzen verlegd worden, dat mensen uitgedaagd worden, zonder te moeten. Niets MOET, alles MAG! Er gebeuren wonderlijke dingen op het atelier!