Het Werk

Het werk dat Marthe de laatste jaren maakt, vindt u op deze site KijkEnDijk. Het werk valt onder de noemer Free Mixed Collage Art. Deze term bestaat niet, maar Marthe bedacht hem omdat deze de essentie van haar werk weergeeft.
Plat of ruimtelijk, het gaat haar om het scheppen, het creëren, het maken. Het gaat haar om schoonheid in compositie, in kleurencombinaties. Om het uitwerken van thema’s. Het gaat haar om het onderzoeken. Wat is het effect van het uitproberen, van het doen, van het combineren van allerlei technieken en materialen. De uitdaging vraagt om actie. Haar stijl kenmerkt zich door in verschillende lagen opgezette, veelal abstracte, vormen. Juist de opbouw in lagen, met allerlei soorten materiaal, zorgt voor vaak onverwachte composities en kleurenpatronen.

Marthe begint bijna altijd met een geschilderde onderlaag. De kleuren sturen haar. Zij laat zich leiden door de werking die de kleuren voor haar op dat moment hebben en onderling met elkaar doen. De volgende lagen bestaan uit allerlei collage materiaal, vaak ook zelfgemaakte stukken beschilderd papier of karton. De collages ontstaan vanuit allerlei technieken en materialen. Ze creëert nieuwe composities. Elke keer zie je iets nieuws, terwijl het één beeld is.

Het maken zelf prikkelt haar creativiteit, vaak verrassen ze haar, soms grijpen ze haar. De thema’s zijn vaak terug te herleiden naar de natuur en specifiek de seizoenen. De eigenschappen en sferen van de verschillende seizoenen intrigeren haar. Marthe’s collages vertellen een verhaal, haar verhaal.

Eén van de meest unieke aspecten van het werken op deze manier is dat de creatieve mogelijkheden eindeloos zijn! Ik kan mijn eigen creaties maken met zo ongeveer alles wat ik maar kan bedenken. Het geeft een gevoel van vrijheid. Net als een kijk over de dijk. Kijk En Dijk.